Archery tag spelvormen

Bij ons kun je de hele dag door archery tag spelen, maar hou je dat dan wel de hele dag vol? Korte rondes aanhouden en teams afwisselen kan helpen, maar op een gegeven moment wordt de hele tijd datzelfde potje archery tag wel saai. Daarom zijn er gelukkig verschillende spelvormen waarin je archery tag kunt spelen. Bovendien kun je jouw eigen spelregels daarbij bepalen. Bij onze set zit een uitleg, maar op deze pagina geven we ook uitleg, zodat je je alvast kan voorbereiden, als het pakket nog niet binnen is.

Archery tag is een gave game voor bijvoorbeeld een kinderfeestje. Het grote voordeel van archery tag huren is dat je het onbeperkt kunt spelen, zelfs voor meerdere dagen. Maar stel dat de spelers het al heel vaak gespeeld hebben, dan worden ze het ook op een gegeven moment zat. Gelukkig kent archery tag meerdere spelvormen. Wij leggen daarom niet alleen het bekende basisspel uit, maar zullen we ook een aantal archery tag games toelichten.
een uitleg van de spelregels van archery tag

Wat zijn de archery tag spelregels?

Archery tag kent eigenlijk niet echt spelregels, het zijn meer richtlijnen hoe je het kunt spelen. Archery tag is ook wel een sport waarbij je jouw eigen creatieve inbreng toepast. Het draait erom dat alle spelers archery tag als een supergaaf spel gaan ervaren. Wij zullen je alvast een stapje verder helpen om een idee te krijgen van hoe je dit aan kunt pakken.

Bij het organiseren van archery tag games moet je er rekening mee houden dat je allereerst een locatie kiest en alles zelf zal moeten voorbereiden. Gelukkig is dit niet zo moeilijk en heb je hier voldoende keuze in. Dan ga je beginnen met de voorbereiding van de archery tag sport. Je zet een ruim speelveld op met onder andere bunkers en pylonen, linten of een andere markering. En creëer een safe zone in het midden van het veld.

Vervolgens verdeel je de groep spelers alvast in meerdere teams. Met de bijgeleverde lintjes kun je duidelijk zien wie in welk team zit. Leg dan alle pijlen in de safe zone en alle bogen en maskers verdeeld bij de achterlijnen. Tijdens het spel zelf is het handig dat je een spelleider regelt, zodat iedereen zich aan jouw archery tag spelregels houdt.

Archery tag is een sportieve actiiteit voor alle leeftijden

Hoe maak je van archery tag echt een actieve sport?

Archery tag games moeten de spelers echt uitdagen. Hoe zorg je daarvoor? Laat bij de start van de game elke speler een pijl zoeken. Elke speler mag maximaal één pijl bij zich hebben en de safe zone mag niet betreden worden. Laat de teams ook alleen binnen de veldlijnen schieten. Pijlen buiten het veld mogen wel opgehaald worden. Leg dit vooraf duidelijk uit aan de spelers, zodat de archery tag als actieve sport goed zal verlopen.

Het leuke is ook dat de game niet meteen over is als je eruit ligt. Je kunt bijvoorbeeld besluiten dat als er iemand geraakt is binnen de eerste 7 minuten, hij buiten de lijnen stapt. Diegene wacht daar 30 seconden en mag daarna terug via de achterlijn. Het andere team heeft dan één punt. En als je na 7 minuten geraakt wordt, lig je er wel volledig uit. Het team met de meeste punten wint. Deze archery tag spelregels zijn echter wel voor het basisspel. Voor andere archery tag spelvormen gelden andere regels. Meer tips vind je hier.

Soorten archery tag games

Archery tag kent onwijs veel spelvormen. Wij gaan hieronder in op de meest voorkomende spelvarianten. Deze archery tag games kennen ook duidelijke archery tag spelregels. Wij zullen deze uitleggen, zodat je archery tag vaker dan één keer kunt spelen met dezelfde groep en het ook echt spannend blijft.

1. Archery tag trefbal

Archery tag trefbal is de eenvoudigste archery tag sport om te spelen. Het kan zowel indoor als outdoor gespeeld worden. Er worden 2 speelhelften gemaakt, waarin de spelers mogen bewegen. Iedereen speelt in zijn eigen vak. Hierbij is een spelleider aanwezig en wordt vooraf de tijd van de ronde en time-out bepaald, zodat er duidelijkheid is over de archery tag spelregels. Zodra iemand geraakt is door één van de pijlen is diegene af en wacht hij tot hij terug mag komen.

Bij deze actieve archery tag sport wint het team dat als laatste overblijft. Het voordeel van archery tag trefbal is dat er geen bunkers nodig zijn. Je kunt de archery tag wel wat aanpassen door een archery tag target toe te voegen aan het trefbal. In elke speelhelft zal er dan een doelwit aanwezig zijn, waar op geschoten moet worden. Dit levert extra punten op.

2. The Hunger Games

Daarnaast is The Hunger Game een zeer leuke archery tag sport. Iedere speler krijgt hierbij een boog en twee pijlen. Vervolgens gaat iedereen in een kring staan met de ruggen naar elkaar toe. Dan wordt er van 0 tot 5 afgeteld en ondertussen lopen de spelers het veld op. Bij de 5de tel mag er ook geschoten worden op de tegenstanders. The Hunger Game is ook wel één van de archery tag games die extra afwisseling biedt.

De archery tag spelregels zijn gelukkig niet zo lastig. Ben je geraakt? Dan ben je uitgeschakeld. Dan leg je jouw boog en pijlen terug in het midden van het veld. Degene die uiteindelijk overblijft heeft gewonnen. Net zoals alle andere archery tag spelvormen is het belangrijk dat de pijlen opgeraapt worden, omdat de spelers anders geen pijlen meer hebben en er natuurlijk struikelgevaar is.

3. Team Deathmatch

Team Deathmatch is ook wel een bekende spelvorm bij lasergamen. Maar het kan ook gespeeld worden als leuke archery tag sport. Deze game is één van de archery tag spelvormen die in twee teams gespeeld wordt. De archery tag spelregels zijn dat elke speler één pijl en boog meekrijgt. Zodra het spel begint kan er op de tegenstanders geschoten worden. Ben je geraakt, dan ben je af. 

Het spel eindigt wanneer er van de beide teams geen spelers over zijn. Is er een tijd afgesproken, dan dient deze aangehouden te worden. Het team met de meeste spelers wint in dat geval. De spelleider geeft tevens aan wanneer het spel eindigt en welk team gewonnen heeft.

4. Last man standing

Deze archery tag sport wordt ook wel free-for-all genoemd. Het is ook wel één van de meest chaotische archery tag spelvormen. Elke speler speelt in deze game voor zichzelf en krijgt een boog en twee pijlen mee. Het is aan te raden om voor een ruim speelveld te kiezen, zodat de spelers elkaar niet in de weg staan. Het doel is dat jij als speler uiteindelijk overblijft door zoveel mogelijk tegenstanders te raken.

Ben je geraakt, dan ben je af. In dit geval steek je je archery tag boog in de lucht, zodat iedereen weet dat je af bent. Je gaat dan naar het beginpunt waar het spel begon. Blijf je als laatste over, dan heb je gewonnen. 

5. Capture the Flag

Capture the Flag is één van de archery tag games die een andere sfeer biedt dan de andere spelvormen. Dit maakt het spel ook wel unieker. Deze archery tag sport wordt in twee tot vier teams gespeeld. Het is de bedoeling dat de vlag van zowel je eigen team als het andere team naar de thuisbasis teruggebracht wordt. Deze herkenbare team-basis wordt door ieder team zelf bedacht. Vervolgens verstopt ieder team zijn teamvlag, waarbij een gedeelte van de vlag zichtbaar moet zijn. 

Zodra het spel begint zal elk team de vlag van de tegenstanders zoeken op hun terrein. De archery tag spelregels zijn iets anders dan de andere spelvormen. Als je geraakt wordt, steek je je boog in de lucht en keer je terug naar je thuisbasis, waarna je een time-out van 20 seconden hebt. Het mooie is dat je niet meteen af bent, maar daarna gewoon weer mee mag doen. Het team met de meeste vlaggen of die als eerste de vlag van het andere team terugbrengt, wint.

6. Hollandse Leeuwen

De Hollandse Leeuwen wordt ook wel het overloopspel genoemd. Het spreekt eigenlijk al voor zich. Er worden twee groepen gemaakt bij deze archery tag sport: de overlopers en schutters. Het speelveld wordt eerst opgedeeld in 3 zones, waarvan 2 veilige zones waarin de overlopers niet geraakt mogen worden. Daartussen ligt het jachtgebied. Daarin loopt de schutter en liggen bogen en pijlen klaar voor nieuwe jagers die erbij komen. 

Hollandse Leeuwen kent belangrijke archery tag spelregels. Er wordt gestart met één schutter. De overlopers lopen vervolgens van de ene veilige zone naar de andere. Het is de bedoeling dat ze niet geraakt worden. De jager geeft een signaal wanneer iedereen gaat lopen. Hij roept dan ‘oversteken’ of ‘hollandse leeuwen’. Wordt een overloper gehit, dan is hij een jager. Zijn de bogen op, dan moeten de geraakte overlopers aan de kant staan of wisselen met een jager die al langer in het jaaggebied staat. De overloper die overblijft wint.

Pijl en boog huren

Deze archery tag spelvormen kunnen vrij ruig gespeeld worden, maar het kan ook zeker veel fun opleveren. Het is vooral afhankelijk van de groep. Wij adviseren in ieder geval om het op zacht gras te spelen. Tevens zijn er nog veel meer archery tag games, zoals King of the Middle, dassenroof, estafette spel en Arvid. Wil je eigen archery tag spelregels, dan kun je ze ook iets aanpassen of zelf een gave game verzinnen. Voldoende keuze dus om er een perfecte dag van te maken.

Wil jij al deze verschillende teamspellen kunnen spelen en zien waar jij het beste in bent? Zoek dan nu de juiste set bij ons uit met de gewenste attributen voor een echt avontuur!